یکی از بیماریهای نسبتا شایع مربوط به عروق سیاهرگی، واریس است. در این بیماری شخص با تورم و بزرگ شدن رگهای سطحی به دلایل مختلف مواجه میشود. بیماری واریس بیشتر پاها را درگیر میکند و ورم و درد و سیاه شدن رگهای سطحی در این قسمت بدن بیشتر نمایان میشود. در ادامه به یک عوارض شایع بیماری واریس یعنی ورم پا بیشتر خواهیم پرداخت پس تا ادامه این مقاله ما را همراهی بکنید تا با ارتباط واریس و ورم پا آشنا بشویم.
دلایل ژنتیکی، وزن بالا، مشکلات هورمونی، بارداری، سبک زندگی نامناسب همگی میتوانند علت بروز بیماری واریس باشند.
واریس چگونه باعث ورم پا می شود؟
در اثر بیماری واریس گردش خون در پاها مختل و به نوعی ضعیفتر میشود. این موضوع باعث شده خون در بافتها و عضلات پا جمع شده و موجب فشار به بافتها گردد. از طرفی با افزایش تجمع خون در بافت پاها، سیستم لنفاوی برای تولید مایع بیشتری به نام لنف، تحریک میشود که تولید این مایع در رگهای واریسی و عدم پخش آن در سراسر بدن، فشار را روی رگها مضاعفتر کرده و تورم پاها را ایجاد میکند.
همان طور که اشاره کردهایم، ورم پا یکی از عوارض بیماریهای عروقی مثل واریس است. برخی از بیماران واریسی در اثر این بیماری دچار ورم پا میشوند که این تورم از قوزک و انگشتان پاها شروع شده و تا ساق و حتی رانها ادامه پیدا میکند. بیشتر افرادی که دچار ورم پا در اثر واریس میشوند علاوه بر اینکه تورم را در پاهای خود احساس میکنند، میتوانند علامتهای دیگری مثل احساس گرما، سفتی، بیحسی، سنگینی پاها را هم داشته باشند.
تغییرات سبک زندگی برای درمان ورم پاها
تغییر سبک زندگی تاثیر بسزایی در بهبود بیماری واریس و درنتیجه ورم پا ناشی از آن خواهد داشت. از جمله مواردی که باید در اصلاح سبک زندگی جهت درمان واریس و ورم پا رعایت کنید، عبارتند از:
- حتما رژیم غذایی سالمی داشته باشید و مصرف میوه و سبزیجات را فراموش نکنید و در عین حال از مصرف مواد غذایی حاوی چربی، شکر و نمک بالا اجتناب بکنید.
- سعی کنید ورزشهای سبک انجام دهید تا به بهبود گردن خون کمک شود. ورزشهای مثل دوچرخهسواری، شنا و پیادهروی تاثیر بالایی در درمان ورم پاها دارند.
- همچنین وزن خود را متعادل نگه دارید تا از فشار مضاعف بر روی رگها پیشگیری گردد. افزایش بافت چربی در اطراف رگها بدون شک تاثیر منفی در سلامت رگها به خصوص عروق پا خواهد داشت.
- از ایستادن و نشستنهای طولانی اجتناب کنید. نشستن و ایستادنهای طولانیمدت، باعث میشود سلامت رگها به خطر افتاده و به نوعی گردش خون ضعیف شده و بیماری واریس و ورم پاها تشدید شود.
- سعی کنید لباسهای تنگ نپوشید. لباس تنگ بخصوص شلوارهای تنگ، گردش خون را در تمام قسمتهای پاها چون لگن، کمر و ران مختل میکند که این موضوع تاثیر منفی در سلامت رگهای پا خواهد داشت.
- جوراب واریس استفاده کنید به خصوص اگر با توجه به شغل خود نیاز به نشستن و ایستادنهای طولانی دارید. این نوع جوراب طبی با بهبود گردش خون در پاها، تاثیر بسیار مثبتی در بهبود بیماری واریس، کاهش ورم پاها و درد ناشی از آن دارد.
- در طول روز چندین بار پاهای خود را بالا نگه دارید. این کار موجب میشود خون از پاها تخلیه شده و فشار مضاعف بر رگهای واریسی کمتر شود. کاهش فشار بر روی رگهای واریسی در نتیجه با کاهش ورم پاها همراه خواهد بود.
روش های درمان ورم پا در اثر واریس
روشهای درمانی متفاوتی برای درمان ورم پا در اثر واریس وجود دارد که مهمترین آنها که اثر بهبود بخشی مضاعفی دارند، اسکلروتراپی واریس و لیزر درون وریدی است.
1_ اسکلروتراپی واریس
اولین و موثرترین روش درمانی برای ورم پا ناشی از واریس، اسکلروتراپی است. در این روش پزشک با تزرق مستقیم محلول شیمیایی به نام اسکلروزان به رگهای واریسی (رگهای عنکبوتی و رشتهای) موجب از بین رفتن این رگهای معیوب میشود و در نتیجه خون از رگهای سالم دیگر برای جریان یافتن، استفاده میکند. رگ تخریب شده هم در مدت کوتاهی توسط بدن جذب میشود. این روش برای واریس و تورم پا عودکننده موثرترین روش درمانی است. هزینه اسکلروتراپی واریس بسته به مقدار ناحیه درمان متفاوت است.
2_ لیزر واریس پا
یک روش دیگر در درمان ورم پا، درمان واریس با لیزر است. این شیوه، در صورتی استفاده میشود که رگهای عمیق تر دچار واریس شده اند. بعد از تعیین دقیق موقعیت رگهای واریسی در پا به روش سونوگرافی، با به کار گرفتن یک کاتتر که سر آن دارای انرژی لیزری است آن را داخل رگهای واریسی وارد میکنند.
سپس اشعه رادیو فرکانسی RF بر روی رگهای معیوب اعمال کرده که انرژی آن باعث جمع و مسدود شدن رگها میشود و خون، رگهای سالم دیگری را برای جریان یافتن انتخاب میکند.
اگر به دنبال پزشکی ماهر برای درمان واریس هستید، دکتر نادر افشاری متخصص واریس در غرب تهران، بهترین متخصص در این زمینه هستند.
عوارض ورم پاها در اثر واریس
اگر بر اثر بیماری واریس دچار ورم پاها شوید ممکن است همراه تورم پاها عوارض دیگری را هم تجربه کنید که از جمله موارد زیر است:
- درد در پاها به خصوص در زمان نشستن و یا ایستادنهای طولانی.
- گرفتگی و گزگز در پاها.
- احساس سنگینی و گرمی در عضلات پاها.
- تغییر رنگ و خارش پوست در بخشهای از پاها.
از دیگر عوارض نادر و در عین حال پرخطر ورم پاها در اثر واریس عبارتند از:
- خونریزی در پاها.
- نارسایی وریدی.
- لخته شدن خون و احتمال آمبولی ریه؛ جزء عوارص خطرناک ناشی از ورم پا در اثر واریس است.
- عفونت و ایجاد زخم در پاها.
دکتر نادر افشاری، متخصص قلب و عروق در اکباتان