بیماری واریس بیماری شایعی است که باعث درد و سنگینی پا میشود . واریس امکان دارد  باعث ایجاد درد در پا شود . از آنجا که همه رگ‌های واریسی بیرون زده در سطح پا نیستند؛ برخی مواقع این بیماری قابل مشاهده نبوده و در رگ‌های عمقی‌تر پا ایجاد می‌شود.

علائم درد واریس پا

علائم شایع بیماری واریس شامل:

  • سنگینی
  • تورم
  • ضربان دار شدن
  • خستگی
  • درد
  • خارش
  • بی قراری و گرفتگی پا

می‌شود. رگ‌های عنکبوتی، رگ‌های واریسی و زخم‌های واریس ممکن است باعث ایجاد درد، سنگینی و خستگی پا در بافت‌های اطراف مچ پا شوند.

درمان واریس پا

نشانه های درد واریسی

موارد زیر می تواند نشان از وجود واریس در پای شما باشد:

1- نشستن و ایستادن طولانی باعث تشدید درد  واریس در پا میشود.

2- با بالا گرفتن پاها، مانند حالتی که پاها را به دیوار تکیه دهید درد پاها کمتر می شود.

3 – درد واریس به صورت سنگینی و خستگی پا هم توصیف می شود این احساس ناخوشایند در ساعات پایانی روز تشدید میشود .

4 – درزمان خواب بیماران واریسی ممکن است تکان های شدید در پا که به نام سندرم پای بی قرار شناخته می شود و نیز از گرفتگی عضلات شکایت داشته باشند .

5 – در مواردی که درد چند وقتی تداوم می یابد ممکن است با نشانه های دیگر مثل ورم پا به خصوص در قسمت مچ پا و نیز تغییر رنگ پوست همراه شود.

درمان درد واریس پا

متخصصین، معاینات بالینی را انجام داده تا ریشه علت‌های درد و سنگینی پا مشخص شود. متخصص عروق هم چنین ممکن است دستور انجام برخی از آزمایشهای زیر را برای تأیید تشخیص بدهد:

درمان واریس پا

اولتراسوند داپلکس

یک نوع از اولتراسوند برای ارزیابی جریان خون و ساختار رگها در پاونوگرافی رزونانس مغناطیسی (ام آر وی)، یک آزمایش تشخیص است، که در آن از رگ‌ ها تصویرهای دقیق سه‌بعدی گرفته می‌شود. در تکنولوژی رزونانس مغناطیسی از مگنت‌ها، رادیوفرکانسی و کامپیوتر برای تصویربرداری استفاده می‌شود. در ام آر وی هم چنین از رنگ‌ های کنتراست برای کمک به مشخص شدن رگ‌ ها استفاده میشود .

برای درد واریس پا چه کنیم؟

مانند همه دردهای مزمن، پیشگیری از اهمیت بسزایی برخوردار است. پوشیدن جوراب واریس مخصوص که مطابق سایز و شکل اندام بیمار  تجویز شده باشد میتواند از بروز درد واریس جلوگیری کند . به علاوه پوشیدن جوراب روزانه  از گرفتگی عضلات ساق پاها  در هنگام خواب هم جلوگیری میکند. جوراب مانع تجمع مایعات میان بافتی و سموم در پا ها میشود و در نتیجه باعث راحتی پا ها در حین خواب میگردد. بهتر است جوراب از زمان بیدار شدن  در صبح پوشیده شود و تا آخر شب استفاده گردد .

درمان واریس پا

کفش پاشنه بلند و لباس تنگ تا جایی که امکان دارد استفاده نشود. پوشیدن این موارد باعث فشار مضاعف به ورید ها میشود. لباس های  تنگ حتی امکان دارد باعث تنگی و انسداد در مسیر ورید در برخی قسمتهای پا شود و جریان طبیعی خون را با محدودیت مواجه کند. پیشنهاد می شود کفش و لباسهای  راحت بخصوص در زمانیکه همه روز سر پا هستید و کارتان زیاد است به تن کنید.

اما اگر بخواهیم یک  درمان  دائمی  و راهی برای رهایی از درد واریس به بیماران پیشنهاد کنیم قطعا این راه درمان واریس با یکی از روشهای استاندارد در دنیا است. درمان واریس با لیزر یا درمان واریس پاها  با روش رادیوفرکانسی،  بطور کامل شما را از درد  واریس  رهایی می بخشد. بدون  این که دیگر نیاز به پوشیدن جوراب و تحمل جوراب در طول روز داشته باشید  می توانید به این درد چیره شوید.

درمان رگ‌های واریسی با جراحی

اگر بیمار شرایط زیر را داشته باشد، پزشک برداشت رگ‌های واریس را به او توصیه می‌کند:

  1. درد مداوم، گزگز و حساسیت پاها
  2. زخم و جراحت روی پاها
  3. لخته‌های خون
  4. خون‌ریزی از رگ‌ها
  5. بستن رگ‌ های واریس در مواردی که فرد نگران زیبایی ظاهری پاها است نیز انجام میشود.

با متخصص  مشورت کنید تا ببینید بستن رگ‌ های واریس برای تان  مناسب است یا خیر؟

1-مسدود کردن ورید با رادیوفرکانسی

یک کاتتر در سیاهرگ صافن که بزرگترین ورید سطحی در قسمت میانی ران است وارد میشود. انرژی رادیوفرکانسی بافت رگ را گرم می‌کند. ورید  بسته شده و در آخر تخریب میشود و جریان برگشتی خون متوقف میشود.

درمان واریس پا

2-درمان واریس پا با لیزر

یک فیبر نوری لیزری باریک از طریق کاتتر در صافن بزرگ که بزرگترین رگ در قسمت میانی ران است وارد میشود. انرژی لیزر از طریق نوک این فیبر، گرما را به بخش آسیب‌دیده رگ منتقل می‌کند. رگ بسته شده و تخریب می‌شود.

3-درمان واریس پا با فلبکتومی

رگهای واریسی از طریق ایجاد یک شکاف، با کمک یک ابزار کوچک جراحی برداشته میشوند. پس از انجام این جراحی نیازی به بخیه نیست و مدت زمان بهبودی و نقاهت کوتاه است. این فرایند غالباً همراه با رادیوفرکانسی، لیزر درمانی اندوونوس یا عمل جراحی برداشتن ورید صافن بزرگ انجام می‌شود. یک دوربین یا اندوسکوپ ترانس ایلو میناتور از طریق برشی به زیر پوست هدایت میشود تا پزشک متخصص  رگ هایی که از بین برود را ببیند. سپس وریدهای مورد نظر بریده شده و به وسیله یک دستگاه ساکشن از طریق برش بیرون کشیده می شوند. ممکن است برای انجام این فرایند از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی استفاده شود. همچنین، احتمال دارد پس از عمل مقداری خون ریزی و کبودی نیز به وجود آید.

درمان درد واریس با شستشن پا با آب سرد

در واقع شستن پا با آب سرد برای رفع ورم و درد واریس بسیار مناسب است، اما مانع از پیشرفت واریس نخواهد شد. دمای پایین آب سرد باعث قوام و استحکام جداره وریدها میشود.

اینکار هم برای کاهش درد و سنگینی پا ها بعد یک روز کاری کمک میکند هم اگر بیمار بخاطر واریس دچار گرفتگی عضله، در خواب است، میتواند با این راهکار مشکل را تسکین دهد. دوش آب گرم بالعکس اثر منفی دارد و نباید با آب گرم فرد واریسی دوش بگیرد یا در وان آب گرم برای طولانی مدت بنشیند. اب گرم ورم و درد واریس را تشدید می کند.

درمان واریس پا

جراحی و  برداشتن ورید برای درمان درد واریس پا

در این عمل ورید صافن بزرگ که بزرگترین ورید در قسمت میانی ران است برداشته میشود. این ورید از طریق شکاف کوچکی در کشاله ران و یک شکاف ثانویه در نزدیکی زانو توسط پزشک ایجاد می شود، برداشته میشود.

درمان واریس با اسکلروتراپی

اسکلروتراپی یک راه درمانی معمول برای درمان رگ‌های عنکبوتی و رگهای واریسی است، که در آن رگ مبتلا به کمک تزریق یک محلول به صورت دائمی مسدود می‌شود. این محلول باعث میشود که رگ تخریب شود و جریان خون نتواند از آن عبور کند. در نهایت رگ از بین رفته و جذب بدن میشود. خون نیز مسیر خود را از طریق یک رگ سالم دیگر به سمت قلب میبندد. این عمل یک عمل سرپایی محسوب میشود و زمان نقاهت و بهبودی آن کوتاه است.

در درمان با اسکروتراپی نیازی به بیحسی و یا بیهوشی ندارد. درصورت انجام اسکلروتراپی بعد از تزریق لازم است برای یک هفته برای اثر بهتر و کمتر شدن کبودی و جلوگیری از پخش شدن و نشت دارو از جوراب‌های فشاری واریس استفاده شود. نوبت بعدی تزریق 2 تا 4 هفته بعد میباشد.

قبل از اسکلروتراپی

بهتر است قبل از انجام اسکلروتراپی افراد به مدت یک هفته از مصرف آسپیرین، بروفن و ویتامین “ای” خودداری کنند، احتمال بروز حساسیت کم است، ولی اگر به ماده ای حساسیت دارید پزشکتان را مطلع کنید.

عوارض اسکروتراپی

در صورتی که انجام “اسکلروتراپی” برای درمان واریس به صورت اصولی و توسط متخصص و با رعایت دقیق تکنیک‌های تزریق صورت بگیرد، مشکلی پیش نمی آید. احتمال بروز حساسیت و آلرژی نیز کم است اما در صورت بروز به صورت معمول قابل معالجه و کنترل است. حین انجام “اسکلروتراپی” برای درمان واریس پا گاهی در محل تزریق گره‌ های کوچک با مختصر درد، به وجود می‌ آید که جای نگرانی ندارد و با استراحت برطرف میشود.

بعد از چند هفته و با مصرف دارو های ضد التهاب این مشکل برطرف میشود که بروز این مورد نادر است و همچنین در برخی مواقع بعد از  تزریق تیره رنگ شدن محل تزریق ایجاد میشود و بعد از مدتی محو میشود و به علت التهاب جدار عروق به وجود می‌ آید و به ندرت بیش از چند ماه باقی میماند.

ترومبوز و لخته شدن عروق عمقی فوق العاده نادر است و برای جلوگیری از این مورد، دقت لازم برای وارد نشدن دارو به داخل عروق عمقی لازم است. اگر دارو به مقدار زیاد و با غلظت بالاتر از حد در بافت تزریق شود و درعروق تزریق نشود باعث ایجاد التهاب و زخم‌ های سطحی در محل می‌شود که خود به خود بهبود می‌یابد.

مراقبت بعد از اسکلروتراپی

  1. استفاده از آسپرین، ایبوپروفن و دیگر انواع داروهای ضد التهاب
  2. دوری از ورزش های تنش زا مانند پرش، بلند کردن اجسام (لیفت) و درگیری و نیز دیگر ورزش هایی مانند تنیس و بسکتبال
  3. حمام و دوش گرم
  4. استفاده از کمپرس گرم در ناحیه درمان شده
  5. جکوزی و سونا
  6. قرار گیری مستقیم در معرض نور خورشید

دوره نقاهت چه مدت طول می‌کشد؟

دوره نقاهت به نوع جراحی انجام شده بستگی دارد. دو نوع از رایج‌ترین جراحی‌ها برای درمان واریس یعنی لیزر درمانی درون وریدی و امبولاتوری فلبکتومی،  روش‌هایی سرپایی و نسبتا ساده بوده و هرکدام بین 45 تا 60 دقیقه طول می‌کشند. در این موارد، بیماران همان روز به منزل برمی‌گردند.

در جراحی‌ های پیچیده‌ تر بیمار باید در بیمارستان بستری شده و یکی از اعضا ی خانواده یا یک دوست او را با ماشین به منزل برده و حداقل 24ساعت بعد از جراحی در کنار او بماند . در اکثر بیماران، بهبودی کامل حدود یک تا دو هفته طول می‌کشد. اما اگر هر دو پا هم زمان جراحی شده باشند، این مدت افزایش خواهد یافت.

پزشک توصیه می‌کند پس از عمل سرپایی و بازگشت به منزل، بیمار ادامه روز که اثر داروی بی هوشی از بین می رود، را استراحت کند. امکان دارد کمی سوزش و خارش در پا احساس کنید اما درد شدید نخواهید داشت. اگر درد شدید و آزار دهنده شد، یک مسکن مانند ایبوپروفن بخورید.

چگونه رگهای واریسی باعث بروز درد وسنگینی پا میشوند

خون و مواد زائد در رگهای واریسی پاها جمع میشوند. افزایش فشار در پا ناشی از نشت یا ضعیف شدن دریچه‌ های درون عروق باعث ایجاد درد و احساس سنگینی در پا ها شده که معمولاً به مرور زمان بدتر میشود . این علائم پس از یک روز استفاده از پاها، در شب‌ها بدتر می‌شوند.

خبر خوب این که درد در هنگام صبح تسکین مییابد اما اگر این مشکل  ادامه پیدا کند تأثیر منفی بر کیفیت زندگی تان خواهد داشت و به همین  دلیل با ید نسبت به درمان این بیماری اقدامات لازم را انجام دهید . متأسفانه ، امکان دارد  در برخی افراد با نشت وریدی شدید ، بیماری مزمنی به نام نارسایی مزمن وریدی ایجاد شود . در صورت ابتلا به نارسایی مزمن وریدی، پاها متورم شده، رنگ پوست تغییر کرده یا حتی ممکن است زخم‌های واریسی روی پا ایجاد شوند.

درمان خانگی واریس پا

در صورتی که علائم آزاردهنده نباشند، درمان لزومی ندارد و فقط اصول پیشگیری کافیست. اما در صورتی که درمان ضرورت پیدا کرد، اقدامات درمانی بر سه مؤلفه تمرینات ورزشی، بالا نگه‌داشتن پا و استفاده از جوراب‌ واریس پیشنهاد می شود.

درمان واریس پا با تمرینات ورزشی

تمرینات ورزشی به پمپاژ خون در پاها و عضله سازی برای بهبود گردش جریان خون، کمک می‌کند. یک برنامه پیاده‌روی ترتیب دهید. بیمار نباید مقدار زیادی راه بروید و فقط میتواند هر روز یک تا دو مایل پیاده‌ روی کند. این کار بر سلامت عمومی وی نیز، تأثیر دارد. یک ساعت پیاده‌ روی  روزانه، در چند روز از هفته می‌تواند فشار خون را هم کمی کاهش دهد .

درمان واریس پا

درمان واریس در منزل با بالا نگه‌داشتن پا

با بالا نگه‌ داشتن پا میتوان درد را به سرعت کاهش داد. پزشک از بیمار خواهد خواست که پای خود را 3 تا 4 مرتبه در روز و هر بار به مدت 15 دقیقه بالاتر از سطح قلب قرار دهد. با این کار از سنگینی و ناراحتی پا کاسته می‌شود. در صورتی که مجبور هستید به مدت زیادی نشسته یا بایستید، پاهای خود را چندین مرتبه خم کرده تا گردش جریان خون در آن بهتر انجام شود.

جوراب‌ واریس

جوراب‌های کشی مخصوص واریس، انگشتان پا تا ساق پا را محکم می‌گیرد. این جوراب‌ ها رگ‌ های پا را فشار داده و این فشار اضافی باعث میشود که خون به سمت عقب برگشت نکند.

روش های درمان واریس پا

در زمانیکه فرد هیچ گونه علائم یا  حس ناراحتی نداشته و ظاهر وریدهای واریسی سبب آزردگی خاطر او نمیشود ، امکان دارد به درمان نیازی نداشته باشد

با این وجود ، در صورت بروز علائم، درمان میتواند برای کاهش درد و ناراحتی و همچنین درمان عوارضی مانند زخم پا، تغییر رنگ پوست یا تورم نیاز باشد. علاوه بر آن، برخی بیماران درمان را با اهداف زیبایی انجام میدهند تا از ظاهر نامطلوب وریدهای واریسی رهایی یابند.

1.جراحی واریس

در زمانیکه رگ های واریسی بزرگ باشند، امکان دارد برای برداشتن آنها به جراحی نیاز باشد. این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام خواهد شد. در اکثر موارد، بیمار میتواند در همان روز مرخص شود. در صورتیکه  عمل جراحی بر روی هر دو پا انجام شود احتمال دارد که یک شب  در بیمارستان بستری شوید.

درمانهای لیزری اغلب برای از بین بردن ورید های کوچکتر و همچنین ورید های عنکبوتی انجام میشوند. در این روش، لیزری قوی بر رگهای واریسی تابانده شده و آنها را به تدریج محو میکند.

2.برش و بستن ( لیگاسیون و استریپینگ)

یکی دیگر از راههای درمان واریس پا روش برش و بستن رگ واریسی است. در این روش ، دو برش ایجاد شده، اولین برش بر روی کشاله ران بیمار و بالای ورید مورد نظر و دومین برش بر روی قسمت پایینی پا و در نزدیکی مچ یا زانو ایجاد میشود.

قسمت بالایی ورید مورد نظر بسته شده، یک سیم نازک و منعطف از قسمت پایینی سیاهرگ به درون آن هدایت میشود که در هنگام بیرون کشیده شدن، سیاهرگ را نیز به همراه خود بیرون می آورد.

این نوع جراحی معمولا نیازی به بستری شدن در بیمارستان  را ندارد. روش برش و بستن میتواند علائمی همچون کبودی، خونریزی و درد داشته باشد.  در مواردی بسیار نادر، ممکن است، ترومبوز وریدی عمیق نیز بوجود بیاید. پس از  عمل جراحی، معمولا بیماران قبل از بازگشت به کارهای روزمره خود به یک  تا سه  هفته استراحت نیاز دارند. در دوره ریکاوری یا استراحت، جورابهای فشاری پوشیده میشوند .

درمان واریس با لیزر RF

در روش تخریب به وسیله امواج رادیویی، یک برش کوچک در بالا و پایین زانو ایجاد میشود و به کمک اسکن امواج فراصوت یک کاتتر به درون رگ هدایت میشود. متخصص یک میله به درون کاتتر وارد کرده که از خود امواج رادیویی ساطع میکند. انرژی امواج رادیویی سبب حرارت دادن به ورید، فروپاشی دیواره های آن و بسته شدن آن به طور کامل میشود .

این درمان واریس پا اغلب  برای سیاهرگهای بزرگ توصیه میشود. فرایند تخریب به وسیله امواج رادیویی معمولا تحت بیحسی موضعی انجام میشود.

درمان لیزر درون رگی

در این روش، یک کاتتر به درون ورید بیمار فرستاده میشود. سپس یک لیزر کوچک از طریق کاتتر به بالای ورید مورد نظر رفته و تابشهای کوچک انرژی را به این ورید میدهد. در نتیجه این کار ، به ورید حرارت رسیده و بسته میشود .

با کمک اسکن امواج فراصوت ، متخصص ، لیزر را تا بالای رگ فرستاده ، به تدریج آن را سوزانده و میبندد . این فرایند تحت بیهوشی عمومی انجام خواهد شد ممکن است در این فرایند آسیب هایی عصبی نیز ایجاد شوند که معمولا خفیف میباشند.

دکتر نادر افشاری _ متخصص قلب 

2.5/5 - (24 امتیاز)

فهرست مطالب

پرسش از دکتر