درباره واریس پا

درباره واریس پا :واریس زمانی اتفاق می افتد که جریان گردش خون به درستی انجام نشود، رگ ها بر اثر جمع شدن خون در آن‌ها برجسته بیشتر می‌شوند که این امر بیشتر در پا ها و رانها دیده میشود .

درباره واریس پا

واریس چیست

درباره واریس پا باید گفت که رگها ی تار عنکبوتی همان رگ های نازک و ریزی هستند که گاهی از زیر پوست خود نمایی میکنند و ظاهر پوست را  زشت نشان میدهند .  واریس برای زنان بسیار آزاردهنده است.

همه چیز از یک درد گنگ و احساس خستگی در پا شروع می شود . امکان دارد  خیلی از افراد آن را پشت گوش بی اندا زند و منتظر بنشینند تا روزی  درد برطرف شود ،  غافل از این که یکی از سیاهرگهای پای شان روز به روز گرفتگی بیشتری پیدا میکند و… بعد از آن یک روز می بینند قسمتی از پای شان تغییر رنگ داده و متورم شده و به شدت دردناک است .

انواع دیگری از برجستگ های عروقی به جز واریس ممکن است در پا ها دیده شود . تلانژ کتازی ، عروقی با قطر(۴/۰ – ۱/۰ میلیمتر ) میباشند که به  شکل خطوط نازک به رنگ قرمز هستند . عروق شبکه ای ، قطور تر (2- 4 میلیمتر) و پر رنگ تر هستند . میزان شیوع این اختلال بین %10-50  تخمین زده میشود . البته این میزان با بالا رفتن سن افزایش می یابد. خانمهایی که چندین بارداری و زایمان داشته  اند شانس بیشتری دارند و احتمالاً میزان شیوع در جوامع شهری بیشتر از جوامع روستایی است .

 

درباره واریس پا

درباره واریس پا آ یا این بیماری زمینه ارثی یا فامیلی دارد

بله در بعضی از خانواده ها واریس به طور شایع تری دیده میشود که میتواند  به علت تغییرات جدار سیاهرگ ها باشد . درباره واریس پا باید اشاره کرد که  دلایل مختلفی در بروز واریس نقش دارند که به شایع ترین آنها اشاره میکنم .۱-سن :هر چه سن بالاتر می رود ،جدار سیاهرگ سفت تر می شود واز سویی دریچه های لانه کبوتری ضعیف شده وخوب کار نمی کنند لذا واریس ایجاد می شود .۲- حاملگی :تغییرات هورمونی در دوران حاملگی ، افزایش حجم داخل عروقی واز طرف دیگر جریان اهسته تر خون بالاخص در  ناحیه پاها باعث ایجاد و یا تشدید واریس در  بارداری  می شود .۳-جنس زن :زن ها بالاخص در دوران بارداری  ونیز بعد از یائسگی در معرض واریس میباشند .۴-ایستادنهای طولانی مدت۵-چاقی

درباره واریس پا

درباره واریس پا و انواع واریس

و ار یس پا انواع مختلفی از جمله : خفیف ، متوسط و پیشرفته دارد که در موارد  شدید ، عروق خیلی برجسته و کبود میشود و برگشت خون قطع و یا نزدیک به  قطع شدن است و باعث خون ریزی و ضایعات پوستی می شود . تسهیل برگشت خون از سیاهرگ به قلب توسط یک سری از دریچه های لانه کبوتری در سیاهرگها انجام می شود و هر زمان که این دریچه ها با مشکلی مواجه شوند واریس به وجود میآید

 هرگونه عاملی که کار سیاهرگ ها را با اختلال مواجه کند، علتی برای ظهور واریس محسوب می شود؛ به عنوان نمونه، چاقی و اضافه وزن به ویژه در اطراف شکم، فشار اضافى را بر ورید هاى ساق پاها  تحمیل مى کند . بارداری در زنان و همچنین ایجاد توده ها و تومورهایی که در ناحیه لگن و شکم به وجود می آید هم می تواند یکی از عوامل ابتلا به واریس محسوب شود. مشاغلی که فرد مجبور می شود به واسطه انجام فعالیتی به مدت  طولانی  به ا یستد هم از جمله مهم ترین عوامل در بروز واریس است به گونه  ای که  افرادی که در چنین حرفه ها و مشاغلی مشغول به کار اند  باید خیلی بیشتر از دیگران ، اصول ایمنی را رعایت و برای حفظ سلامت خود تلاش کنند .

آیا این بیماری باعث ایجاد بیماریهای دیگر هم میشو د

درباره واریس پا

در واقع دراین قسمت به عوارض واریس اشاره میکنم .مهمترین عوارض واریس شامل  :الف-زخم و خونریزی :درمحل واریس به خصوص در مناطق تحت فشار مانند قوزکها امکان دارد زخم ایجاد شود و در محل زخم گاه امکان دارد  خونریزی ایجاد شود .ب- لخته :

مهم ترین وجدیترین عارضه   واریس  است که در صورت درمان فو ری نکردن میتواند منجر به آمبولی حاد ریه و حتی مرگ شو د . لذا تمام افرادیکه واریس  در صورت تورم یک طرفه و شدید پا جهت رد لخته وریدها ی عمقی  سریعا باید به پزشک معالج مراجعه کنند .

ج-نارسایی وریدی :یکی مشکل  از عوارض شایع واریس به حساب می آید  که به علت عدم تخلیه کافی خون از  اندام تحتانی میتواند در پا ها دچار تورم و ورم مداوم بالاخص بعد از ا یستادن یا  در اثر نشستن  های طولانی مدت ایجاد شود .

روش های درمان واریس پا

درمان های دارویی تقریباً در واریس جایی ندارند، در زیر به معرفی روشهای درمان واریس می پردازیم.:

۱-درمان واریس توسط لیزر

لیزر های (Y A G ،P D Lو  I P L ) بر حسب قطر و عمق رگ متسع بکار می روند . دوباره چند جلسه درمان آن هم به فاصله ۲-۱ ماه مورد نیاز است. در این روش رگ غیر طبیعی در اصطلاح منفجر میشود و به طور طبیعی ،  تا یک  هفته بیمار در محل آن کبودی خواهد داشت . لیزر ، درمان انتخابی جهت عروق دور مچ پا ها و نیز بیمارانی است که در روش اسکلروتراپی دچار عارضه شده اند .

درباره واریس پا

۲-درمان اسکلروتراپی واریس

در این روش پزشک معالج  داروهایی را داخل رگ ترزیق میکند که باعث بسته شدن و انسداد دهانه رگ م شوند . تعداد جلسات ۲-۶ و فواصل آن ۸-۱۲ هفته می باشد . عوارض این درمان ، تغییر رنگ در محل رگ ها  درمان  شده ، ایجاد عروق شبکه ای جدید و در برخی موارد زخم پوستی است.

۳- درمان  واریس با عمل جراحی

در کنار تمام این درمانها پوشیدن جوراب واریس ضروری است . بهترست بیمار دو جفت جوراب را بصورت هر روز یک جفت و یک روز در میان استفاده کند . شستشو با آب سرد بوده و حرارت مستقیم به جوراب ها داده نشود. در این صورت جوراب ها تا ۶ ماه قابل استفاده هستند.

از آویزان بودن پا به مدت طولانی نظیر روی صندلی نشستن و نیز ایستادن های دراز مدت که باعث راکد ماندن خون داخل عروق می شود باید پرهیز شود. نکته جالب در مورد این درمان های ساده خانم هایی هستند که به صورت ژنتیک استعداد تشکیل واریس اندام تحتانی را دارند. این خانم ها با رعایت یک سری نکات ساده در زندگی روزمره، دوران بارداری و نیز در صورت مصرف داروهای هورمونی می توانند تا حد زیادی جلوی تشکیل عروق غیر طبیعی را بگیرند. به هر حال اهمیت این مراقبت های ساده پیشگیری از ایجاد عروق غیر طبیعی جدید است.

درباره واریس پا

راه های پیشگیری از بیماری واریس پا چیست

با انجام ورزش ،کاهش وزن ، نپوشیدن لباس های تنگ ، بالا نگهداشتن پاها و خود داری از ایستادن یا نشستن های طولانی می توان از ایجاد واریس جلوگیری کرد . اگر مجبور هستید طولانی مدت سر پا بایستید سعی کنید در محل راه بروید یا حداقل انقباض در عضلات پاها ایجاد کنید تا باعث جریان خون در اندام شود.یعنی بطور مکرر وزن بدن روی یک پا قرار گرفته و با جابه جا کردن پا باعث حرکت خون در عضلات پا شوید .

 وریدهای واریسی راچه کسی درمان میکند

درباره واریس پا

انواع مختلفی از پزشکان می توانند وریدهای واریسی یا وریدهای عنکبوتی را تشخیص داده و درمان کنند، بنابراین دانستن زمینه های تخصصی و توانایی های متخصصان مراقبت از ورید ها ضروری می باشد. متخصصانی که ورید های واریسی و عنکبوتی را تشخیص داده و درمان می کنند شامل موارد زیر می شوند:

1-جراحان عروق 2-رادیولوژیست های مداخله ای 3-متخصصان عروق (فلبولوژیست ها) 4-متخصصان و جراحان پوست

سوالات متداول درباره واریس پا

ویزیت اول در کلینیک چگونه خواهد بود ؟

پس از بیان مشکلات خود و معاینه که با بررسی توسط veinlight و سونو گرافی داپلر رنگی تکمیل میشود، معمولا در همان جلسه بیماری شما تشخیص داده، شدت و گستردگی و عوارض احتمالی آن در اینده برای شما توضیح داده میشود. سپس در مورد بهترین راههای درمانی که می تواند در بهبود مشکلات وریدی شما موثر باشد اطلاعات لازم به شما داده میشود.

 از چه زمانی پس از لیزر واریس می توان ورزش کرد ؟

ورزشهای سنگین و استقامتی همچنین بلند کردن وزنه و یا بار سنگین در هفته های نخست پس از درمان لیزری واریس نباید انجام شود.داشتن ورزش سبک منظم و روزانه برای بهبود گردش خون و تسریع روند بهبودی مفید است.پیاده روی، دوچرخه سواری سبک در دوره پس از درمان توصیه می شود. اگر قادر به پیاده روی مداوم نیستید توصیه می شود سه بار در روز و هر بار چند صد متری راه بروید. وقتی سفتی محل درمان به مرور از بین رفت شما راحتتر می توانید راه بروید. توصیه به 3 بار پیاده روی 20دقیقه ای در طول روز است .

درمان خانگی واریس چگونه است ؟

چنانچه واریس به بروز هیچ گونه ناراحتی دامن نزند، ممکن است بیمار تمایل به تحت درمان قرار گرفتن نداشته باشد. اکثر موارد واریس مشکلات مزمن و بلند مدت را در پی ندارد و خطری را برای گردش خون ایجاد نمیکند .

پزشک اقدام‌های خاصی را به بیمار آموزش میدهد تا وی بتواند با انجام آنها علائم خود را تسکین دهد . کاهش وزن و انجام فعالیت‌های جسمی ملایم تا متوسط، مانند شنا یا پیاده‌روی، مفید است. به علاوه باید از ایستادن طولانی مدت خودداری کرد، چون این کار علائم را تشدید خواهد کرد. چنانچه بیمار هنگام خوابیدن پاها را بالا بگذارد، ناراحتی‌اش کاهش خواهد یافت.

آیا نیاز به چکاپ و ویزیت مجدد پس از لیزر واریس هست ؟

در مراقبت پس از لیزر واریس پا معمولا پزشک معالج از شما میخواهد  ظرف مدت24 تا 72 ساعت مجدد مراجعه کنید تا بسته شدن رگ مورد ، درمان را با دستگاه سونوگرافی بررسی شود . در برخی موارد، فلبیت در محل رگ مورد درمان ایجاد می شود که ظرف یکماه پس از درمان رفع می گردد.

علل ورم دست بعد از ورزش چیست ؟

هم چنین در برخی موارد استفاده از جوراب‌های مخصوص واریس یا جوراب‌های فشاری را پیشنهاد میشود . البته این جوراب‌ ها پس از عمل یا جراحی و هم چنین در دوران بارداری نیز به کار برده میشوند . این جوراب‌ها واریس و ورم پا و درد آن را کاهش می‌دهد، بااین حال پزشکان هنوز اطمینان ندارند که آیا پوشیدن آن‌ها از تشدید واریس جلوگیری می‌کند یا این که رگ‌های واریسی بیشتری ایجاد می‌شود.

اگر رگ واریسی برداشته مي شود، خوني كه از طريق آن به سمت قلب بر مي گردد چه خواهد شد ؟

البته رگ هاي زياد ديگري نیز هستند كه جايگزين رگ واریسی خون را انتقال  مي دهند و هيچ مشكلي پيش نمي آید . در واقع رگهاي واريسي نه تنها عمل انتقال خون را بخوبي انجام نمي دهند، بلكه مشابه يك انبار خوني هستند كه موقع ايستادن پر خون شده و احتمال ابتلا به ،  لخته خوني  و حتي خونريزي را نیز افزايش ميدهند .

آیا به رگهای درمان شده و بسته شده نیازی نخواهم داشت ؟

روشهای درمانی مثل اسکلروتراپی ، لیزر درمانی و آر اف روشهایی برای بستن رگهای دچار بیماری هستند . رگهایی که بسته میشوند از نظر عملکرد مشکل داشته و بستن آنها باعث میشود تا خون دوباره بتواند در این مسیر گردش کند ، بنابراین باز گذاشتن این رگها تنها کار را مشکل‌ تر می‌کند. بدن تعداد زیادی سیا هرگ سالم دیگر دارد که می‌توانند جریان خون را به‌خوبی منتقل کنند . بستن رگهای مشکل‌دار تقریباً در همه‌ ی موارد باعث می‌شود تا جریان خون در سیستم سیاهرگی بدن بهتر شود .

آیا سونوگرافی میتواند برای بررسی رگهای واریسی استفاده شود ؟

سونوگرافی میتواند در تشخیص وجود رگهای معیوب کمک کننده باشد سونوگرافی داپلر ، دستگاهی است  که میتواند جریان خون را شناسایی و اندازه گیری کند .  نیز میتواند اطلاعات اضافی مانند کیفیت و جریان عبوری از طریق دریچه‌ های رگهای عمیق‌تر فراهم کند . این اطلاعات مخصوصا در صورت نیاز به جراحی یا سایر روشهای ضروری میباشد .

در صورت درمان نشدن چه مشکلاتی ایجاد خواهند شد ؟

اکثربیمارانی که به واریس مبتلا هستند به عوارض در  آنها  مشاهده نخواهد شد . نمی‌شود گفت که چه افرادی به عوارض ناشی از واریس مبتلا میشوند . اندازه‌ ی رگ‌ های واریسی به عوارض ناشی از آن نا مربوط بوده ولی مدت‌ زمان ابتلا به این بیماری می‌ تواند در ایجاد این عوارض نقش بسزایی داشته باشد

عوارض احتمالی عبارت‌ اند از :

** ترومبوفلبت سطحی :

در این عارضه ، رگ های  واریسی نسبت به لمس حساس  و ملتهب میشود . یک لخته‌ ی خونی معمولاً در این رگ وجود دارند

** خونریزی :

حتی در اثر آسیبهای خفیف ، امکان دارد  رگ واریسی دچار خونریزی شوند از آ نجاییکه این رگها معمولاً تحت فشار زیادی قرار دارند ، خونریزی شدید خواهد بود .

**زخمهای واریسی :

زخم در منطقه‌ ی مچ پا

آیا واریس فقط زنان مسن را درگیر میکند ؟

جواب منفی است ، واریس محدوده سن یا جنسیت خاصی ندارد هر چند واریس در میان زنان بالا ی 40 سال شایعترخواهد بود ، بیماران بسیاری نیز در بازه سنی 20 تا 40 سال برای درمان به کلینیک‌ ها مراجعه میکنند . بطور کلی واریس از سن 21 سالگی تا 92 سالگی در بین افراد  گزارش شده است . هم چنین برخی به اشتباه فکر میکنند که واریس فقط زنان را درگیر میکند ، اما  این در بین آقایان هم بسیاری شایع بوده

آیا مردان هم دچار واریس میشوند ؟

جواب مثبت است  مردان هم بیماریهای عروقی میگیرند . در واقع ، شاید نیمی از همه آقایان  رگهای واریسی داشته باشند . اگرچه اکثر آقایان سعی میکنند تا علائم را تا زمانیکه امکان دارد نادیده بگیرند و معمولا  برای تشخیص و مشاوره به پزشک متخصص  مراجعه نمیکنند . از آنجاییکه آقایان قادرند به آسانی  پا های خود را بپوشانند ، اعتقاد رایج بر این است که واریس یک  ((بیماری زنان))  است .

افرادی که شغل آنها نیاز به نشستن یا ایستادن طولانی در یکجا را دارد ، به احتمال بیشتری دارد که  در معرض واریس قرار بگیرند مثلا به این دلیل که خون به سمت پا ها کشیده میشود .اگر شغل دارید که دائما در  پشت میز نشیته اید و  یا برای مدت طولانی رانندگی می کنید ، نیز همین وضعیت را دارید . علاوه بر این ، آسیبهای پا در سال‌های جوانی، شما را بیشتر مستعد واریس می‌کند و در حالی که افراد تمام سن ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند، زمانی که سن مان بالا می‌رود و ماهیچه‌ها و پوست، انعطاف خود را از دست می‌دهند، در حالی که دیواره رگ‌ها ضعیف می‌شود، و به احتمال بیشتری به واریس دچار میشویم. 

دکتر نادر افشاری – متخصص قلب 

2.7/5 - (3 امتیاز)

فهرست مطالب

پرسش از دکتر